Hopp til hovedinnhold
Rund peis fra Nordpeis

7 tips for en lavere strømregning

Et av de mest omdiskuterte temaene i Norge de siste årene har vært de usedvanlig høye strømprisene. Heldigvis finnes det flere enkle tiltak du kan gjøre i hverdagen for å senke beløpet på strømregningen.

Du kan redusere energiforbruket ved hjelp av noen enkle grep

Ifølge NVEs kraftmarkedsanalyse vil energiforbruket i Norge øke med over 25 prosent frem mot 2040. Grunnene til dette er elektrifisering og utbygging av industri. Forbruket vårt øker raskere enn utbyggingen av ny kraftproduksjon – noe som vil gjøre strømmen dyrere. På kort sikt vil prisene være svært væravhengige, slik vi har sett de siste årene.

Det vil si at tiden kan være inne for å innføre noen energibesparende tiltak i hjemmet. Dersom du har mulighet til å ta noen små, enkle grep i hverdagen, kan det utgjøre overraskende stor forskjell på strømregningen din.

Bra for lommeboka – bra for miljøet

Ifølge Nettavisen har Norge over tid hatt et skyhøyt strømforbruk sammenliknet med andre land. Det kan dermed være veldig mye å hente på å endre litt på vanene. Gode vaner knyttet til energiforbruk er det dessuten ikke bare lommeboka som nyter godt av. Ved å bruke mindre strøm sparer du også miljøet for unødvendige utslipp.

7 tips for å spare strøm

1. Sjekk strømavtalen din

Det kan være mange kroner å spare på å velge rett strømavtale og ha et bevisst forhold til denne. Historisk sett er det spotpris som har vist seg å være billigst over tid. Dette vil si at du til enhver tid betaler den samme markedsprisen som kraftselskapet betaler for å kjøpe strømmen av Nord Pool.

2. Senk temperaturen i boligen

I en vanlig bolig brukes minst halvparten av strømmen til oppvarming. Her er det helt klart mest å spare. Hvis du senker temperaturen med 1 grad, kan du redusere energibruken med hele 5%. Senker du den med 2 grader, kan du redusere energibruken med hele 10%. En fin tommelfingerregel er at hvis du kan gå rundt i t-skjorte hjemme, så har du det for varmt. Det vil være rimeligere å ta på seg et par varme sokker og en genser enn å øke temperaturen i boligen.

Åpen stue- og kjøkkenløsning med en peis som romdeler

Senk strømutgiftene ved å gå for moderne vedfyring i boligen din. Her vist i illustrasjon av eneboligen Struktur.

3. Fiks varmelekkasjer

Bor du i en eldre bolig, har du kanskje kjent en kald trekk enkelte plasser i huset. Oftest kan du kjenne dette rundt vinduene eller ved listene. Er du usikker på om du har trekk, kan du finne ut av dette ved å føre et påtent talglys langs vinduskarmene eller listene. Beveger flammen seg mye, har du sannsynligvis trekk. En enkel løsning på varmelekkasjer er tetningslister. Du kan også vurdere å henge opp noen gardiner, dersom du ikke allerede har det. Gardiner kan stoppe noe av varmetapet, og samtidig skape en lun følelse i hjemmet.

4. Spar på varmtvannet

Varmtvann er det som bruker mest energi etter oppvarming. Ifølge NTE står varmtvann for 20% av strømforbruket. Et enkelt grep kan være å senke temperaturen på varmtvannstanken, men aldri lavere enn 70 grader. Dette for å unngå dannelse av legionellabakterier. Det kan også lønne seg å velge sparedusj og sparedyser i kranene. Klarer du i tillegg å dusje med litt kaldere vann, og korte ned tiden i dusjen, kan det være enda flere kroner spart.

Visste du at hvis du vasker klær på 30 grader med miljøprogram, bruker du 50% mindre strøm enn hvis du vasker på 40 grader med vanlig program? Hvis du i tillegg dropper tørketrommelen, og heller henger opp klærne til tørk, vil klærne blir like rene, og du unngår i tillegg unødvendig slitasje på dem. Vinn-vinn!

5. Bruk strømmen når den er billigst

Strømmen er billigst etter middagstid. Dette er fordi flest bruker minst strøm på denne tiden av døgnet. Det kan derfor være lurt å legge klesvasken til etter arbeidstid, dusje på kvelden og lade elbilen etter middagstid.

6. Gjør boligen til et smarthus

Å gjøre hjemmet smartere handler om å sette alle elektriske funksjoner og komponenter i din bolig inn i ett system, slik at du kan styre og kontrollere disse fra samme sted. Det finnes mange gode smarthusløsninger som enkelt lar deg overvåke og styre energiforbruket via en app på mobilen. For eksempel kan du stille inn varmepumpen til å slå seg av kl. 22:00 og slå seg på igjen kl. 06:00.

7. Flytt til en nyere bolig

En dårlig isolert bolig kan koste deg mye på vinteren. Når temperaturen kryper ned til -10 grader koster eldre boliger i gjennomsnitt 60-70 kroner mer i døgnet enn nyere boliger. Ser vi for oss en måned med en snitt-temperatur på -10 grader, har et typisk bolighus bygget i 1987 hele 3700 kroner høyere strømregning enn en bolig bygget i 2010.

Velger du å bygge et helt nytt hus med Nordbohus, kan du være trygg på at boligen isoleres etter strenge krav og standarder for varmegjenvinning. Du kan også gjøre en rekke tilvalg, som for eksempel å ta i bruk smarthusløsninger, montere sparedusj og sparedyser, eller sette inn en peis som kan stå for store deler av oppvarmingen. Vi rådfører deg gjerne til de beste og mest strømbesparende løsningene for din bolig.

Eneboligen Villa Lilla 2 fra Nordbohus

Hvorfor ikke la den praktfulle eneboligen Villa Lilla 2 holde deg varm gjennom vinteren?

Relaterte artikler