Fremtidens Passivhus
Lokale krefter på lag med fagmiljø
–Utgangspunktet for prosjektet var å lære om passivhus, og å forberede oss på de nye forskriftene som kommer i 2017. Hele bedriften skulle få kjennskap til hvordan vi bygger passivhus av god kvalitet. Det har vi lært, sier teknisk sjef hos Nordbohus i Mo i Rana, Andreas Bergin (bildet).
Da det dukket opp en passende tomt, 10 minutter unna Nordbohus’ fabrikk i Mo i Rana, gikk arbeidet med å tilpasse en bolig fra huskatalogen i gang. Kataloghuset Astro skulle nå bli til passivhus.
Bedre enn forskriftene
Lokale krefter har i fellesskap med fag- og forskningsmiljøene på NTNU, SINTEF og Enova ferdigstilt huset, og benyttet løsninger som gir enda bedre resultater enn hva forskriftene krever.
Som en del av prosjektet, har tre av Nordbohus’ ansatte tatt kurset «Prosjektering og gjennomføring av passivhus etter NS3700» på NTNU. Senioringeniør Stian Ervik hos Nordbohus sitt hovedkontor er én av dem:
– Det er en rekke regler og krav som skal oppfylles, som isolasjon, tetthet, ventilasjonsanlegg og så videre. Utfordringen var å få de nye komponentene til å jobbe sammen. Akkurat hvordan de nye kravene blir vet vi ikke, men våre løsninger er bedre enn det forskriftene vil legge seg på, forteller Ervik.
SINTEF Byggforsk er blant aktørene som har fungert som en sparringspartner for Nordbohus, og sitter igjen med positive erfaringer fra samarbeidet.
– Vi har jobbet med flere passivhusprosjekt for Nordbohus, blant annet gjennom kursing. Samarbeidet har vært fruktbart for oss som driver med forskning. Nordbohus er fremoverlent når det gjelder passivhus, og har kommet med gode innspill, forteller forsker Lars Gullbrekken på SINTEF Byggforsk.
Svært gode testresultater
At Nordbohus er langt fremme innen fremtidshus, er det ingen tvil om. Passivhuset i Mo i Rana er ikke bare utstyrt med vannbåren varme og tykkere vegger og tak, det har også en rekke smarthus-løsninger. Og viktigst av alt, det knuser kravene satt til tetthet i Norsk Standard for passivhus som er 0,6 luftutvekslinger pr. time.
– Det har vært spennende å følge prosessen fra første tegning, til siste tetthetsmåling. Der fikk vi svært gode tall, med 0,21 luftvekslinger per time, noe som betyr at huset er tett, forklarer Bergin fra Nordbohus.
For huseieren betyr det blant annet mindre strømregning, og en mer miljøvennlig bolig – et passivhus for fremtiden.