Klar for å bygge på en tomt? Dette mener ekspertene du bør tenke på
Sivilarkitekt Else Dahlseng i Mestergruppen Arkitekter, som tegner boliger for Nordbohus, har lang erfaring med boligutvikling.
Du utnytter en tomt godt når hus og tomt beriker hverandre. I et boligprosjekt handler det om å få frem kvalitetene med begge deler, sier Else Dahlseng.
Prosjekt- og utviklingssjef Stian Sætra Olafsen i Nordbohus Innlandet på Gjøvik hjelper hvert år mange kunder med å finne både tomt og hus å bygge på tomten.
– Det er ikke uvanlig å ha mange spørsmål når du leter etter tomt eller når du har en tomt du vil bygge på. Vi har lang erfaring med å utvikle tomter selv, men guider også folk som trenger hjelp til å bygge på en tomt de har, eller som ønsker å fradele en tomt, sier Olafsen.
Arkitekt Else Dahlseng i Mestergruppen Arkitekter anbefaler å ikke bygge på tomtens fineste plass, men rett ved siden av.
«Tomt» for tomter til salgs? Fortvil ikke!
Visste du at selv om det ikke er tomter til salgs der du vil bygge, så trenger ikke drømmetomten å være langt unna likevel?
Og lurer du på tusen-kroners-spørsmålet: hvordan finne ut hvilken hustype som passer tomten din? Da kan du få svar her når Else og Stian svarer på vanlige spørsmål om tomter:
- Hvilke muligheter har jeg til å finne meg en tomt?
- Hva er folk flest opptatt av når de velger tomt?
- Hvordan hjelper dere meg med å finne rett tomt?
- Hvordan finner jeg ut hvor huset bør ligge på tomten?
- Hva bør jeg vite om å bygge hus på en flat tomt?
- Hva bør jeg vite om å bygge hus på en skrå tomt?
- Hvor stor er en gjennomsnittlig tomt i dag?
- Hvordan finner jeg ut hvilket hus jeg bør bygge på tomten?
Prosjekt- og utviklingssjef Stian Olafsen i Nordbohus Innlandet har lang erfaring med å finne og utvikle tomter for kundene.
Hvilke muligheter har jeg til å finne meg en tomt?
– Selv om du ikke finner den tomten du vil ha blant tomter til salgs i dag, så er det ikke dermed sagt at vi ikke har tomten. Vi som driver med tomte- og boligutvikling, sitter med reguleringsplaner for tomter som kommer. Så ta kontakt med din nærmeste Nordbohus-forhandler for å høre om vi har tomter på gang i områder du er interessert i. Da kan vi varsle deg raskt når tomten er regulert, og du kommer først i køen. Vi kan også hjelpe deg som allerede har en tomt, eller vil fradele en tomt du har. Vi bistår i hele prosessen med søknad til kommunen og alt det tekniske, sier Stian.
Les også: Har du en smal eller liten tomt? Få tipsene om hva du kan gjøre på en mindre tomt.
Hva er folk flest opptatt av når de velger tomt?
– Det varierer. Sol og utsikt er viktig, men også tomtens beliggenhet og avstand til jobb, skole, barnehage og offentlig transport. Men selvsagt også selve nabolaget. Noen vil ikke ha naboer, mens småbarnsfamilier ønsker at det bor andre barn i nærheten, sier Stian.
Sol og nok uteplass går nok igjen – folk vil ha plass til trampoline på tomten hvis de er en barnefamilie. Andre er opptatt av at det skal være plass til terrasse. Jeg anbefaler å ha med arkitekt så tidlig som mulig når dere vurderer tomter. Vi kan se hvordan du best utnytter tomten og hvilket hus du bør bygge, sier Else.
Gode solforhold og utsikt ønsker mange av oss. Her ser vi boligområdet Smørvika ved Mjøsa som har godt med begge deler.
Hvordan hjelper dere meg med å finne rett tomt?
– Vi bruker da et analyseverktøy som heter Placepoint, som har informasjon om alle tomter i Norge. Med det finner vi raskt ut om en tomt passer for deg, eller om du bør lete andre steder. Du er jo nødt til å ta hensyn til kommunens regler, planer og bestemmelser for hva du kan bygge i nabolaget. Med Placepoint kan du ta en avgjørelse raskere, da du får vite «alt» du trenger å vite om en tomt – gjeldende reguleringsplaner, solforhold, hvordan terrenget på tomten er, hva som er avstand til skoler, offentlig transport og andre steder, men også informasjon om tomtene rundt. Vi kan plassere husmodeller på tomten, så får du et enda bedre bilde på hvordan ting kan bli. Du ser ikke bare på en firkantet tomt på et papir, men får en helt unik oversikt, sier Stian.
Med verktøyet Placepoint kan du plassere en bolig på den aktuelle tomten og få informasjon om grenser, terreng og vegetasjon, men også solforhold og utsikt.
– Som arkitekt ser vi på terrengmodeller og hvilke føringer som er på tomten – hva som er makshøyde, eventuelle bestemmelser om møneretninger, og krav i forhold til bebyggelsen rundt, blant annet. Mange er opptatt av å bygge maks på det eiendommen tillater. I dag koster det mye å bygge og jeg anbefaler å være ærlig om hva du har av budsjett tidlig. Hvis ikke kan det hende at du taper både tid og penger på noe som likevel ikke er mulig å få til, sier Else.
Når du velger tomt, vil det også være verdifullt å se hvordan terrenget slynger seg og hvordan andre bygninger i nabolaget ligger rundt. Det kan Nordbohus finne ut for deg.
Hvordan finner jeg ut hvor huset bør ligge på tomten?
I arkitektstudiet lærte vi tidlig at du ikke skal bygge på det vakreste stedet på tomten, for eksempel på solplassen, men rett ved siden av. Da får du to gode steder på tomten, istedenfor ett. I dag kan det også være lurt å tenke på og planlegge for en livsløpsbolig, som du kan bo i når du blir eldre og kanskje har mindre bevegelighet. Derfor bør du finne ut hvor på tomten du kan ha en hel etasje med alle funksjoner. Skal det være i en sokkel eller på et hovedplan? sier Else.
Hva bør jeg vite om å bygge hus på en flat tomt?
– En flat tomt er en fleksibel tomt som har flere muligheter og er enklere å planlegge hage og andre ting på. Grunnarbeidet blir rimeligere, men du har jo ofte ikke mye utsikt, da må du i så fall bygge oppover. Skal du ha utleiedel må den bygges i bredden for å få plass til alle funksjoner, så det gjør jo at du legger beslag på en større del av tomten. Men har du en stor tomt, er jo det mulig, sier Stian.
Dette arkitekttegnede funkishuset har Nordbohus Wari Hus bygget på flat tomt for en kunde i Grimstad.
Hva bør jeg vite om å bygge hus på en skrå tomt?
– På en skrå tomt vil du være nødt til å ha tilkomst til huset enten på oversiden eller nedsiden av huset, det vil legge noen begrensninger. I dag skal du jo i en livsløpsbolig ha alle funksjoner på samme plan som inngangspartiet, så det er noe å tenke på. En skrå tomt er ofte litt dyrere da det krever litt mer å bygge på den. Den store fordelen med skrå tomt er utsikten. Og de fleste husmodeller i dag kan tilpasses for å bygges på skrå tomt, sier Stian.
Les også: Få innsikt i hvordan det er å bygge på skrå tomt.
3 tips for å utvikle en tomt best mulig
- Få all info om en aktuell tomt med verktøyet Placepoint som alle Nordbohus-forhandlere kan bruke.
- Bygg på et sted på tomten som får frem det beste både av tomten og boligens kvaliteter – da får du i pose og sekk.
- Velg en boligtype i stil med andre hus i nabolaget, du trenger ikke kopiere, men la deg inspirere.
Hvordan finner jeg ut hvilket hus jeg bør bygge på tomten?
– For noen år siden var trenden å bygge en bolig som ble en kontrast til boliger som lå rundt. For eksempel kunne du bygge en moderne bolig i et område med mer klassiske hus. Det opplever jeg at vi har gått litt bort fra nå, ikke minst gjelder det for kommunene som godkjenner byggesøknadene. Vi ønsker mer å underordne oss det som ligger rundt, ikke ved å lage kopier, men å ta hensyn til nabolaget og være «en god nabo», sier Else.
Ifølge arkitekt Else er trendene nå å bygge hus i stil med de andre husene i nabolaget. Bor du i et hus med tradisjonelle hus, er det fint å holde seg i den stilen. Her ser vi en variant av husmodellen Nukleus i Asker.
Hvor stor er en gjennomsnittlig tomt i dag?
700–850 kvm er vanlig. Det er sjelden vi ser tomter på mer enn ett mål. På 700-800 kvm får du plass til bolig, dobbelgarasje, hage og gårdsplass. Hvis du bygger et vanlig hus med flate på 100 kvm, kan du fint få en hage på 450 kvm – med god plass til trampoline, sier Stian.
Klar for å bygge på tomten? Kom et skritt videre med tomte- og boligplanene dine, enten du har tomt selv eller trenger hjelp til å finne tomten du ønsker. Kontakt din lokale Nordbohus-forhandler for å få vite mer om mulighetene i ditt nærområde.
– Jeg tror vi fremover også vil måtte klare oss på litt mindre areal. Som arkitekt er jeg opptatt av hvordan vi kan lage fleksible boliger med rom som kan ha forskjellige formål i løpet av et langt liv. I Nordbohus tar vi ofte utgangspunkt i huskatalogen, men også porteføljen til utbygger, når vi og kunden skal finne rett bolig. Så tar vi en prat, drar på befaring og finner ut hva som passer å bygge på tomten, sier Else.