Rehabilitere eller rive og bygge nytt hus? Dette bør du vite
Huset Lone og samboeren tok over var bygget på ringmur med jordkjeller under. I løpet av årenes løp var det blitt både skjevt og sliten. De måtte bestemme seg for å gjøre en større oppussing eller rive og bygge nytt.
Eneboligen ble endelig din, men huset er ikke slik du ønsker. Så, skal du oppgradere eller rive og bygge nytt?
Hvis boligen er i veldig dårlig forfatning eller hvis du har andre behov enn det eksisterende bolig kan levere, kan det være klokt å rive og bygge nytt. På den annen side kan det ofte være rimeligere å rehabilitere, men da er du prisgitt den bygningsmassen du har og hvor enkelt det er å endre på romløsninger, sier byggeleder Bjørn Solbakken i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom.
Gikk for å bygge nytt hus
Et trekkfullt, gammelt lite hus fra forrige århundreskifte. Det var det Lone Nummedal (37) og Thomas Snellingen (42) kom hjem til. Sammen har de i dag barna William (2,5) og Iben (4 md.).
Småbruket i Ski i Nordre Follo var langt unna standarden småbarnsfamilien ønsket seg.
– Huset bar preg av lite oppgraderinger og vedlikehold de siste 20 årene. For oss var planløsningen dårlig og det var lavt under taket i 2. etasje, med døråpninger du måtte bøye hodet for å gå gjennom, sier Lone.
Sønnen William vil også være med i ferdigstillingen av huset. Lone er glad for at barna kan få vokse opp på samme sted som hun selv gjorde.
Paret valgte til slutt å rive for å bygge nytt hus. For Lone, som har vokst opp på småbruket, var det godt å realisere husdrømmen i kjente omgivelser.
– En av de største grunnene for å bygge her, er jo at jeg selv har vokst opp på småbruket med masse plass og dyr rundt meg. Det vil jeg at våre barn også skal få oppleve, sier Lone.
Kunne tilpasse boligmodell
Sammen med Nordbohus så de på hvilke muligheter som fantes og fikk presentert ulike husmodeller. Valget falt til slutt på Aurora, en romslig og klassisk familiebolig.
Vi valgte Aurora fordi denne husmodellen passet best inn på et småbruk og de eksisterende byggene som finnes her. Så var det i tillegg et hus med en god planløsning og godt med plass, sier Thomas.
Etter befaring og flere møter fikk de komme med forslag og ønsker om ting de ville endre på. Blant annet fikk de tegnet inn en åpen kjøkken-stue-løsning med kjøkkenøy, samt slått sammen vaskerom og sportsbod til et fellesrom med en egen inngang.
Lone og Thomas fikk gjort flere endringer på modellen de valgte. Blant annet fikk de tegnet inn en kjøkkenøy.
– Slik fikk vi vår egen «skitteninngang» til gjørmete støvler og slikt. Praktisk når du er på et småbruk og har småbarn, sier Lone.
De gjorde også andre mindre endringer i huset – fra størrelse på dusj til tilpasning av trapp, for å få boligen perfekt til deres behov.
Hele tida var vi trygge på at vi fikk gode råd og tips og at de ikke bare ville selge oss mer og dyrere løsninger. Vi fikk nye priser for hver forespørsel vi kom med. For oss var det viktig å kunne komme med store og små spørsmål hele veien, sier Thomas.
Fikk hjelp til søknader
Noe av det siste de gjorde var å velge kjøkken, baderomsinnredning og -fliser. Her kunne de velge mellom flere leverandører.
– Mot slutten ble det mange valg å ta. Men samarbeidet var godt og det var fint å bare ha noen få å forholde oss til, sier Lone.
Selv om mye var plankekjøring, kom det noen overraskelser her og der.
Paret ønsket også større dusj, noe som de fikk.
– At vi måtte ha en støyrapport fordi huset var i gul støysone – som det alltid hadde vært – og at vi måtte ha inn geolog og takstmann med antikvarisk bakgrunn, gjorde at vi fikk noen ekstra poster på budsjettet underveis. Så det kan være greit å være forberedt på at det kan komme ekstra kostnader i tillegg til byggingen, sier Thomas.
Så er vi veldig glade for at Nordbohus tok seg av søknader som skulle inn til kommunen – skulle vi gjort det selv hadde vi nok holdt på enda, legger Lone til med et glis.
Få en bedre energimerking
Tar du over en eldre bolig, er sjansen stor for at boligen har lav energimerking. Innen 2033 forventes det at myndighetene vil kreve at din bolig minst har energimerke D. Mange eldre boliger som selges i dag er nede på en G.
– Hvordan reglene her vil håndheves, er vanskelig å si når de blir innført. Men med en ny bolig kan du være trygg på å få en energieffektiv bolig, som er bra for miljøet og kutter utgifter til oppvarming. Men det er jo også mulig å rehabilitere boligen slik at den blir mer energieffektiv, samt få støtte til denne jobben, sier byggeleder Bjørn Solbakken i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom.
Han er opptatt av å kartlegge kundens behov, krav og ønsker.
– Ut fra det gir vi råd om hva vi tenker lønner seg for den enkelte kunde. Noen ganger kan verdiøkning på bolig være veldig viktig og veie tungt. Det er gjerne hvis det ikke er aktuelt å bli boende i boligen i mange år. Er planen å bo lenge i boligen i lang tid, er det viktigere å få helt ideelle løsninger og finish. Vi ser ofte at det blir noe dyrere å rive og bygge nytt, men du får til gjengjeld romløsninger og design helt etter eget ønske og lommebok, sier Solbakken.
Slik ble boligen til slutt! Et tradisjonelt og flott hus som passer godt inn i omgivelsene. Lone og Thomas er glade for å ha valgt Nordobhus-modellen Aurora.
Glad for avgjørelsen de tok
Valget om å rive og bygge nytt, er Lone og Thomas svært glade for i dag. Nå lever de småbrukslivet til det fulle, i et hus som passer dem.
Hvis du har muligheten til å bygge nytt, så gjør det! Det var uten tvil det riktige valget for oss med tilstanden på det gamle huset. Nå har vi et hus bygget etter dagens standard som kan stå i mange år, avslutter Thomas og Lone.
Sitter du på en tomt eller et gammelt hus og lurer på hva du skal gjøre?
Bjørn Solbakken i Nordbohus Follo Bygg & Eiendom har erfaring både med å rehabilitere gamle hus, men også å rive og bygge nytt.
Kontakt oss for å finne ut om du bør rehabilitere eller bygge nytt – vi har husmodeller for ditt behov!