Hopp til hovedinnhold
Bilde av lego-hus og faktisk hus ved siden av hverandre

Fra LEGO-klosser til drømmehus

Da Sverre Jonassen og Eva Heggem skulle bygge hus sammen, prøvde de en rekke digitale verktøy. Det var vanskelig å visualisere ideene, syntes de. Så fant de den enkleste løsningen av alle: LEGO-klosser.

Det var først og fremst et praktisk hus de ønsket seg. Med tre barn som skal vokse opp i huset, var ingenting viktigere.

–Vi ville ha et hus hvor alle barna kan ha ulike venneflokker på besøk samtidig, uten at de sitter oppå hverandre. I tillegg ville vi ha en uteplass som var en naturlig del av huset, slik at folk kan gå ut og inn uten at vi tenker over det, sier Jonassen.

I dag har de alt dette.

Bilde av stuen i en arkitekttegnet enebolig

Brukte LEGO

Ønsker og behov hadde de tidlig klart for seg, men da ideer skulle arbeides frem til praktiske løsninger, stoppet det opp. De fant aldri helt det rette redskapet. –Vi forsøkte mange av de digitale verktøyene, men syntes de var knotete. I tillegg var det vanskelig å visualisere ideer med dem, sier Jonassen.

Alt løsnet da de bestemte seg for å bruke LEGO.

–Vi prøvde LEGO med store plater. Det fungerte genialt! Det var lett å gjøre om og flytte rundt på. I vårt første møte med Nordbohus hadde vi med oss en ferdigbygget modell av huset vårt. I LEGO.

Bilde av et hus i LEGO

Overraskende bra

I dag er de mest overrasket over hvor godt huset fungerer. –Vi bruker det nøyaktig som planlagt. Alt fungerer etter hensikten. Det har rett og slett blitt akkurat slik vi ville ha det, forteller Jonassen fornøyd. De har også fått flere gode innspill underveis i prosessen, og det er de glade for i dag.

–Arkitektene Karin Remmen og Rita Einevoll har vært gode sparringspartnere hele veien. Blant annet kom de med et forslag om en morgenterrasse, altså en terrasse på den andre siden av huset. Den er vi veldig fornøyd med. I tillegg har de sett flere smarte nisjeløsninger, sier han.

–Nordbohus forstår

Når de ser tilbake, er det lite de ville gjort annerledes. Men de kunne godt tenkt seg å bli satt i kontakt med arkitektene enda tidligere. –Vi hadde nok kommet raskere i mål på den måten, mye fordi vi snakket veldig godt med Karin, forklarer Jonassen. Han har tidligere hatt opplevelser med arkitekter som helst vil tegne huset på sin egen måte.

–Det var noe helt annet med Nordbohus. Her opplevde vi at vi snakket med noen som faktisk forstår hvordan det er å bo i enebolig. Derfor justerte vi oss også mye etter deres forslag. De tenkte annerledes, men kunne alltid begrunne det. Det var en god prosess.

Sverre Jonassens 5 tips til andre som skal bygge arkitekttegnet bolig:

  • Tenk gjennom hva du vil bruke boligen til. Hvilke behov har du? Har du barn? Har de ulike vennegjenger?
  • Prioriter ønskene dine. Vi ville for eksempel ha alle soverom i nederste etasje av brannsikkerhetshensyn. Da kunne det ikke bli stue/kjøkken i den etasjen.
  • Insister på mye lagringsplass!
  • Gå nøye gjennom tegningen og vurder hva det vil si å plassere teknisk utstyr på forskjellige steder. Skal du for eksempel ha ventilasjonsanlegg: Hvor på utsiden av huset skal viften plasseres? Utfordre byggerne på det.
  • Bruk ekstra mye tid på å planlegge rommet dere skal bruke mest. Det rommet hvor vi tilbringer mest tid sammen – der hvor vi lager mat, ser på TV og koser oss – det må fungere.

Les også: Arkitektens tips til deg som vil tegne hus