Hopp til hovedinnhold
Familie

12 tips fra noen som har bygd hus før

Karina Gregersen og Fredrik Albertsen bor sammen med sine to barn i en tilpasset variant av eneboligen Kvadrat i Kristiansund. Huset ble bygd av Nordbohus Averøy i 2018. Siden den gang har paret gjort seg opp noen tanker om hvilke valg som viste seg å være ekstra smarte. Nå deler de sine beste tips for andre som skal bygge hus.

Funksjonelt og fleksibelt i Kvadrat

Karina og Fredrik valgte å gå for en kundetilpasset versjon av vår populære husmodell Kvadrat. Her trives de veldig godt i dag. Kvadrat er et funkishus med en stram og spennende form. Noe av det mest praktiske med Kvadrat er at underetasjen med enkle tilpasninger kan gjøres om til utleiedel. Dette er noe Karina og Fredrik også har benyttet seg av inntil nylig.

Kvadrat eksteriør

Paret har en rekke nyttige tips de ønsker å dele med andre som skal bygge hus:

1. Tenk langsiktig

– Tenk langsiktig når du planlegger, slik at huset kan vokse med familien gjennom alle faser. For eksempel at du har alle hovedfunksjoner på hovedplanet, slik at denne etasjen kan skilles ut som leilighet når du blir gammel, eller om uhellet skulle være ute og noen i familien må bruke rullestol.

2. Velg gode romløsninger

– Tenk på solgangen og dagslyset, og hvilke rom som brukes til hvilken tid gjennom døgnet. Det er spesielt viktig å gi kjøkkenet en fin plassering. Man tilbringer mange timer på kjøkkenet i løpet av en dag. På kjøkkenet er også belysning veldig viktig. Dette er en «arbeidsplass», så tenk på plasseringen av spotter og lamper, og pass på at du selv ikke kaster skygge over benken når du står og lager mat. Har du mulighet, anbefaler vi å sette av noen ekstra kvadrat til gangen eller hallen. En luftig gang er gull verdt. Det er innbydende for gjester og praktisk når småbarnsfamilien skal ut samtidig. Du vet den verste få seg ut av døra-fasen på morgenen. Man trenger plass! Det samme gjelder når alt av utstyr, leker, vogner og varer skal inn og ut gjennom en 90 centimeters åpning.

Løsninger i funkishuset, spisestue og inngangsparti

3. Tenk på akustikken i rommet

­­– Skal du ha åpen stue- og kjøkkenløsning anbefaler vi å ha romløsningen i en vinkel eller å ha lyddempende plater eller spiler på vegg eller i tak. Dette grunnet støy fra kjøkkenet. Det samme gjelder hvis du planlegger å ha det høyt under taket. Da kan det være viktig med støydemping for å oppnå god akustikk i rommet.

4. Gå for en stor oppvaskkum

– Et tips for de late? Stor oppvaskkum gjør at du kan stable ting i kummen og kjøkkenet ser tilsynelatende ryddig ut, og fortsatt ta deg et glass vann eller vaske opp noe annet uten å måtte rydde først.

5. Skittentøyssjakt mellom bad og vaskerom

– Har du bad i etasjen over vaskerom, anbefaler vi å montere en skittentøyssjakt fra badet og rett ned på vaskerommet. På denne måten slipper du at det hoper seg opp med håndklær på badet oppe. Det holder lenge å måtte bære håndklærne opp trappa, ler Karina.

6. En stor, felles garderobeløsning

– Klesskap på hvert soverom er gammeldags! Vi anbefaler å lage en stor garderobeløsning for hele familien i nærhet av vaskerommet. Dette bidrar til at klesvasken blir lagt på plass med en gang, og ikke får «mellomstasjon» i trappa, på kommoden i gangen eller andre steder.

7. Hyllesystem og skyvedører mellom bad og vaskerom

– Vi har delt opp bad og vaskerom med et stort hyllesystem som åpnes med skyvedører fra begge sider. Jeg kan stå på vaskerommet og legge inn håndklær fra den ene siden, så er det klart til å ta de ut fra den andre siden.

Hyllesystem på baderom

8. Velg «klassisk hvit» fremfor gulaktige hvite toner

– Hvis du ønsker hvitt på listverk, dører vegger eller tak, bør du gå for «klassisk hvit». «Eggehvit» eller «bomullshvit» har vært standard hvitfarger i alle år, men disse blir gulaktige og kan se gamle ut. Dette er spesielt viktig å tenke på hvis du skal gå for nordiske kalde farger som kontrast på møbler og vegger.

9. Gulvvarme

– Med lune gulv trives man så mye bedre i eget hjem. Når det kommer til valg av type gulvvarme, gikk vi for elektrisk varme fremfor vannbåren varme. Dette på grunn av svært varierte temperaturer her vi bor. Med elektrisk varme endres temperaturen på timen, mens med vannbåren kan det fort gå et døgn, og på den tiden kan vi ha endret årstid her vi bor, ler Karina.

Treningsrom i funkishus

Huset til Karina og Fredrik har en unik beliggenhet med fantastisk utsikt over havet mot Smøla. Her har de nylig bygd på et treningsrom. Med denne utsikten får du utvilsomt litt ekstra motivasjon til å ta noen ekstra tak på romaskinen!

10. Ta imot råd fra de som er eldre enn deg

– Mødre, svigermødre, fedre eller andre med lengre livserfaring enn deg kan ha mange gode tips til praktiske og gode løsninger.

11. Vurder vinyl på badet

– Fliser på bad er fint, men vinyl er heller ikke dumt. Det er hundre prosent tett, så du unngår fuger som trekker fuktighet over tid. Det er heller ikke like glatt å gå på, og kan derfor være tryggere med tanke på barn og eldre.

12. Balansert ventilasjon – velg riktig plassering

– På de fleste ventilasjonsanlegg, som for eksempel Flexit og Villavent, er tilluft – luften som sendes inn i boligen – og avtrekk – luften som sendes ut av boligen – plassert ved siden av hverandre. Vurder om du kan plassere avtrekket i et annet rom. Hvis du har garasje eller utebod i tilknytning til huset, vil du kunne bruke avtrekket som «gratis» oppvarming i disse rommene. Tenk også over hvilken himmelretning tilluft/avtrekk plasseres. Blåser det mye sør/vest og nordavind i området du bor i, er det kanskje lurt å plassere tilluft/avtrekk på østvegg, da mye vind kan forstyrre ventilasjonssystemet.

Går du med planer om å bygge hus?

For hvert hus vi bygger, tar vi i Nordbohus med oss mange verdifulle erfaringer. Vi prater med kundene våre i ettertid for å høre om de er fornøyde med valgene de tok. Disse erfaringene deler vi med deg gjennom hele prosessen, slik at du alltid har det beste grunnlaget til å ta de rette valgene for din bolig.

Kontakt din nærmeste forhandler for å avtale et uforpliktende møte, og kom ett steg nærmere din egen boligdrøm.

Nordbohus video

Bli med inn til Karina og Fredrik, og se hvor fint de har fått det: